Vis meny
Alle nedlastbare

DIALEKTRIKET DEL 1

27.10.2013  |  39 min  |  NRK1



Dialektriket del 1:6

Språk er følelser!
Hva er det med nordmenn og dialekter? Bli med Yasmin Syed på en oppdagelsesreise i den språklige galskapen i dialektriket Norge.

Norge blir kalt et dialektparadis. Programleder Yasmin Syed setter seg fore å finne ut om vi virkelig er så spesielle som vi liker å tro. For hva er det med dette vesle, rare landet, der det å plassere folk utfra dialekten nærmest er en nasjonalsport? Landet der til og med statsråder, tv-stjerner og de kongelige snakker dialekt.

Folkets røst
I "Dialektriket" er det oss nordmenn og følelsene våre det skal handle om, snarere enn eksperter og fakta. For dialektene vekker sterke følelser, fra glede og stolthet til sinne og forakt. I butikken, på bensinstasjonen, på festivaler og i barnehager jakter Yasmin på dialektfølelsene. Hun møter folk med et enormt engasjement og kjærlighet til sitt eget språk.

Men kan det bli for mye dialekt? Forstår vi hverandre egentlig? I denne første av seks episoder finner Yasmin de to vanskeligste dialektene i landet. To menn settes på prøve. Klarer de å kommunisere og løse oppgaven de blir tildelt?

Programlederen
Yasmin Syed er født i London og vokste opp i Vinje i Telemark. Etter studier blant annet i USA har hun hatt en mangfoldig karriere som skuespiller, musiker, NRK-kanalvert og programleder. I 2007 ble hun tildelt Kringkastingsprisen for sin bruk av nynorsk på skjermen, men i "Dialektriket" får hun endelig snakke sin egen dialekt, det vakre Vinjemålet!

Dialektaksjonen
Parallelt med serien inviterer NRK alle til å stemme fram det beste dialektordet i Norge. Aksjonen skjer både på nrk.no og Facebook, og vinneren vil bli kåret i siste episode av "Dialektriket".

Norsk underholdende faktaserie i seks deler
Produsert av: NRK Hordaland (2013)
Programleder: Yasmin Syed

Serie

Dialektriket 6 deler

Anbefalt for klassetrinn

5-13

Fag

Fransk, Norsk

Utlånsnummer

P1252-1

Nøkkelord

dialekter, dialektar, forståelig, uforståelig, dialekt-krise, utvikling, konservere

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.