Norsk polarhistorie: Ishavet lokker del 1:6Norsk polarhistorie: Ishavet lokker (ttv)
Norsk dokumentarserie. (1:6)
Med livet som innsats reiste norske eventyrere inn i det ukjente. Dristige fangstmenn og gruveslusker jaktet på et bedre liv. Nysgjerrige forskere søkte svar på naturens hemmeligheter. Og i løpet av tjue år hadde lille Norge tilegnet seg enorme landområder både i Arktis og Antarktis. De første norske forsøk på ishavsfangst var preget av prøving og feiling, men også lidenskap, tragedier og storpolitiske konflikter. I løpet av et par generasjoner ble norsk kunnskap om ishavet verdsatt langt utenfor våre grenser.
En polarnasjon blir født
Norsk historie er sterkt knyttet til jordas kalde og ugjestmilde områder, og historiene er mange. I en splitter ny dokumentarserie får vi både høre de kjente historiene om Nansen som reiste over polhavet, Amundsens ferd til sydpolen, men også at det i forkant av disse har vært flere generasjoner fangstmenn som våget livet på ishavet for å skaffe seg levebrød.
Ole André Sivertsen, kjent fra blant annet Newton og Robinsonekspedisjonen, geleider oss gjennom de spennende historiene fra isødene i Arktis, Antarktis, Grønland og Svalbard. Vi møter dristige polfarere som setter livet på spill for å hente hjem trofeer og berømmelse, nysgjerrige nordmenn på jakt etter rikdom og et bedre liv, og lille Norge som legger enorme polare arealer under seg i konkurranse med store nasjoner.
Konflikter og fangst
Nordmenn har etter hvert blitt anerkjent og ettertraktet på utenlandske ekspedisjoner. Selfangst gav jobb til tusener av mennesker, hvalfangst i sør til enda fler. Men fangsten har ikke vært problemfri. Hvalfangst i Sørishavet opphørte på midten av 1960-tallet. Det var rett og slett fritt for hval, og nordmennene hadde forsynt seg godt.
I nord har konflikten med russerne om fangst- og fiskeområder vært mer enn en hundreårig tradisjon. På 1980-tallet stod nordmenn nesten alene mot hele verden i selfangststriden, men med den norske regjeringen i ryggen fortsatte imidlertid fangsten.
Fridtjof Nansen
Norges første polarkjendis er Fridtjof Nansen som la ut på Grønlandsferden i 1888, uten støtte fra det offisielle Norge. Men da han kom hjem igjen og suksessen var et faktum, var stemningen imidlertid snudd. Titusener av mennesker møtte opp da han kom seilende inn til Kristiania.
Aldri før hadde Norge opplevd en slik mottakelse. Nansen var den gjenfødte vikingkongen. Endelig hadde Norge, som da var en fattig provins i union med Sverige, noe å vise fram. En Polarnasjon var født.
Dokumentar i seks deler (2009)
Produsert for NRK av Videomaker
Regi: Håvard Jenssen
Produsent: Kjell Eriksen