Vis meny
Alle nedlastbare

DET VILLE EUROPA DEL 4 HVEM ER TAPERE OG VINNERE

02.06.2015  |  48 min  |  NRK2



Seerne inviteres med på en naturhistorisk reise gjennom tre milliarder år.

4:Hvem er tapere og vinnere?

Det ville Europa 4:4
Kategori: Natur
Programinformasjon: Omtale Teksting
Seriebeskrivelse: Britisk dokumentarserie i 4 deler  Original episodetittel: Wild Europe

Episodebeskrivelse
I dag bor rundt 730 millioner mennesker i Europa. Hvordan tilpasser ville dyr seg til denne nye verden, hvem er tapere og vinnere og hvilke anstrengelser gjør vi for å hjelpe til? Vi spør også om ikke problemene med uvelkomne nye arter på kontinentet gjennom internasjonal handel og et ustabilt klima, kan gi oss flere overraskelser enn vi liker. 

Norsk kommentar: Trond Berg. (4:4)


Første gang sendt: NRK1 03.06.2005 19:55

Omtale:
Europa har i dag ca 730 millioner innbyggere, noe som gjør verdensdelen til et av de minst befolkede kontinenter. Likevel lever mennesker og dyr tettere enn noen gang tidligere. Hvordan har tilpasningen mellom natur og kultur foregått?

Etter den industrielle revolusjon nådde teknologien nye høyder i Europa. I takt med dette økte befolkningen, og flere store bysentra vokste frem. Samtidig er det fremdeles store utmarksområder, og i dag er rundt 12% av Europas landområder vernet.

Dyrisk byliv
Mange dyrearter har tilpasset seg urbaniseringen ved å leve i byområder. Forskjellige gnagere har i århundrer levd nært på mennesker, men den siste tiden har også rever, villsvin og diverse fuglearter slått seg ned i menneskers boområder. Dette er artene som klarer seg.

Utryddingstruet
Men det er flere som har fått dårligere livsvilkår, spesielt de større rovdyrene. En del arter har stått i fare for å bli utryddet eller drastisk redusert, og miljøvernerne har ropt varsko. Det ser ut til å ha forbedret seg, for nå etableres det grønne lunger med uberørt natur der dyrene kan leve uforstyrret.

Nye arter
Parallelt med de endrede livsvilkårene for Europas dyr har kontinentet blitt invadert av nye arter. Blant disse finnes det nye krabbe- og insektarter samt flere nye planter.

Hva vil fremtiden bringe, hvilken utvikling står Europa overfor? Dette siste programmet i serien forsøker å gi noen svar.

Om serien
Det spares ikke på effektene når BBC skal fortelle verdens naturhistorie. Med imponerende dataanimasjoner illustreres de dramatiske hendelsene som bokstavelig talt har formet verden slik den ser ut i dag.




Serie

Det ville Europa 4 deler

Anbefalt for klassetrinn

5-13

Fag

Natur og miljøfag, Naturfag

Utlånsnummer

P34-4

Nøkkelord

natur, europa, dyreliv, geologi, naturhistorie, vulkaner, mennesket, utvikling, mennesker, naturhistorie

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.