Vis meny
Alle nedlastbare

HVORFOR FATTIGDOM DEL 5

2012  |  52 min  |  NRK2



"Hvorfor fattigdom?" (Why Poverty?) er et storstilt prosjekt som setter søkelyset på fattigdom og ulikhet i verden. Serien består av åtte timelange dokumentarprogrammer som sendes over hele verden i løpet av en uke.
Initiativtakere er blant andre BBC og de nordiske allmenkringkasterne, og filmene blir vist samtidig i over 180 land, med over 500 millioner antatte seere. 60 kringkastingstasjoner er med å lage en temauke på tvers av medieplattformene. Prosjektet har en egen nettside, http://whypoverty.net/.

Internasjonal dokumentarserie.
Er det verre å bli født fattig enn å dø fattig? 130 millioner personer fødes hvert år, og ingen vet om de vinner i lotteriet og unnslipper fattigdommen.
Vet vi egentlig hva det vil si å være fattig? I filmen til Ben Lewis reiser vi gjennom tidene og opplever at holdningene til de fattige har endret seg. Fattigfolk er ikke lenger hva de var, -eller er de vi andre som har endret oss?


Hvorfor fattigdom?: Utdanning, mer utdanning 5:8

Kategori:Dokumentar
PROGRAMINFORMASJON: OMTALE, TEKSTING
Seriebeskrivelse: Delta i debatten på de internasjonale nettsidene www.whypoverty.net

Episodebeskrivelse
Internasjonal dokumentarserie. I det gamle Kina var utdanning den eneste veien ut av fattigdom. Hard disiplin og store forventninger om fremskritt preger dagens Kina. Nå står de velutdannede i kø uten arbeid og fortviler. 
(Why Poverty? Education! Education!) (5:8)


Original episodetittel: Why Poverty? - EDUCATION, EDUCATION / CHINESE DREAM

Omtale:
Over hele kloden blir barn og unge fortalt at utdanning er en sikker vei ut av fattigdommen. Men i Kina er virkeligheten blitt en annen. Nye generasjoner utdannes til arbeidsledighet og fortvilelse.

Hvert år sendes to millioner nyutdannede kinesere ut på jobbmarkedet, men bare noen få utvalgte kommer i arbeid. Toppkarakterer, selvtillit og høye ambisjoner er slett ikke nok til å få en anstendig betalt jobb.

Likevel fortsetter myndighetene å oppfordre folk til å utdanne seg, og useriøse institusjoner håver inn skolepenger mot vitnemål som ikke er verdt papiret de er skrevet på. For en fattig familie koster det 60 gjennomsnittlige årsinntekter å betale for fire års videreutdanning, så for mange er kunnskap snarere blitt en fattigdomsfelle enn en vei til velstand.

I filmen møter vi en lærer på et privat college, en student på videregående skole og en deseperat jobbsøker som går på det ene resultatløse jobbintervjuet etter det andre.

Weijun Chens film er den femte i rekken av dokumentarer som NRK viser i den globale temauka om fattigdom.


Internasjonalt dokumentarprosjekt.  Originaltittel: Why Poverty?

Avsnitt 5: Education, Education
Av Weijun Chen
Produksjon: Steps International

Serie

Hvorfor fattigdom 8 deler

Anbefalt for klassetrinn

5-13

Fag

Samfunnsfag

Utlånsnummer

P1030-5

Nøkkelord

fattigdom, internasjonalt, utdanning, arbeidsledighet, fortvilelse, jobbmarked, toppkarakterer, jobbsøker, jobbintervju, lærere, studenter, vitnemål

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.